Opening Gedenkplaats Joodse slachtoffers

do 15 okt '20 14:00 - 15:30
Ceremonie
De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder gaat een gedenkplaats inrichten voor voormalig Joodse stadgenoten welke zijn omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze gedenkplaats zal in het noordelijke gedeelte van het Stadspark worden ingericht. Dit is ter hoogte van het Koningsplein aan achterzijde van de Petrus en Pauluskerk.

De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder is opgericht in het najaar van 2017 en heeft zicht ten doel gesteld om de nagedachtenis van voormalig Joodse stadgenoten, welke slachtoffer zijn geworden van de naziterreur tijdens de Tweede Wereldoorlog, levend te houden. Zij doen dit door onder meer het plaatsen van herdenkingsstenen voor woningen waar deze voormalige stadgenoten hebben gewoond, alvorens te zijn afgevoerd naar de vernietigingskampen. Daarnaast om centraal in de stad een gedenkplaats te plaatsen te realiseren

Door crowdfunding en vele donaties is de stichting Herdenkingsstenen er in geslaagd de financiën om dit te realiseren bijeen te brengen. De gemeente heeft ingestemd met het realiseren van genoemde gedenkplaats. Als stichting hebben zij West8 opdracht gegeven de Gedenkplaats te ontwerpen. West8 is een ontwerpbureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het bureau is gevestigd in Rotterdam.

West 8 en dan vooral haar directeur Edzo Bindels is al vele jaren betrokken als stedenbouwkundige bij Den Helder en de revitalisering van onze binnenstad. Edzo Bindels tekent voor het ontwerp

Stadspark Den Helder
Polderweg
1782 EC den helder

Toon op kaart